Kom godt i gang med Twitter

Overvejer du at begynde at bruge Twitter, men er du lidt i tvivl om de forskellige muligheder og funktioner? Så læs med hér, hvor vi har lavet en god guide til dig der vil godt i gang.

Twitter er mikroblogging og et socialt netværk, lidt i stil med Facebook og Google+. Du kan skrive små status opdateringer af en længde på max 140 tegn, inklusive links, også kaldet et tweet.

Princippet er at man vælger at følge de profiler man synes tiltaler en. De kan selv bestemme om de vil følge  dig – man kobles ikke sammen som venner ligesom på Facebook.

Sådan opretter du en Twitter profil

Har du fået mod på at bruge Twitter aktivt, kræver det en profil. Gå til twitter.com og udfyld dit navn, din mail og vælg en adgangskode. Derefter klikker du “Tilmeld dig Twitter”.

Næste skærmbillede validerer din indtastning, samt foreslår et brugernavn til dig. Det er dog vigtigt du vælger et godt brugernavn, da det er det der skelner dig i mængden. Forslag til et godt brugernavn kan være:

  • Dit rigtige navn eller efternavn, eller begge dele trukket sammen (eks: dennisslj).
  • Dit firmanavn evt. kombineret med DK (eks. online_partners)
  • Et kreativt navn som er nemt at huske (eks: Skattefar – brugt af SKAT)

På den måde bliver du nem at huske når folk vil kommunikere med dig. Du har 15 tegn, og vælg gerne et så kort navn som muligt.

Basis opsætning og design

Når du har valgt et brugernavn og klikker videre, får du en hurtig gennemgang af Twitter. Du kan tilføje folk du kender via mail, men det er en god idé at vente med det til du har skrevet et par tweets. Derefter får du et par forslag til hvem du ellers kan følge.

Ved næste skridt bliver du bedt om at uploade et billede til din profil. Her er det en god idé at vælge et billede der ser godt ud i både 128×128 px samt 48×48 px. De bliver nemlig vist på hhv. nyhedsstrøm og profilside.

Din bio er en kort tekst om dig. Her fremhæver du f.eks. grundene til folk skal følge dig. Skriv gerne hvad dine interesser er, eller hvis du opretter dig som et firma, hvad du handler med. Det er også en god idé at udfylde feltet til hjemmeside, da det giver et gratis nofollow link til din side.

Tag også et kig i de andre indstillinger, og udfyld det så grundigt du kan. Nu er du klar til at komme i gang med at bruge Twitter.

Funktioner på Twitter

Der er en række funktioner på Twitter, som jeg kort vil give en intro til.

Mention – Er når du nævner en anden bruger, eller en anden nævner dig ved at bruge dit @twitternavn. Det kan f.eks. være en der skriver “Hvis du vil have SEO tips, så føl @online_partners”. På den måde kan alle andre klikke sig ind på profilen via brugernavet, og den der bliver nævnt kan se det i fanen “Forbind/Connections”.

Reply – Et reply er et svar på et tweet. Man bruger blot svar knappen, eller evt. skriver @brugernavn først i sin sætning. Det er kun afsender og modtager samt dem der følger dem begge der kan se svaret (modsat en mention der kan ses af alle der følger afsenderen af tweetet).

Retweet – At retweete er at genposte noget andre skriver. Det gøres ved at bruge retweet knappen, eller skrive RT @brugernavn besked. Gør man det manuelt kan man evt. tilføje en lille besked før RT.

Hashtags – Disse bruges ved at sætte en “havelåge”/firkant foran ordet, eks.: #emne. De bruges til at angive et emne om det man skriver om. Det kan f.eks. være “Husk at udnytte dine titles kan have op til 65 tegn #SEO”. Man kan derefter klikke ind på de enkelte emner og se alt hvad der tweetes om dem. Du kan inkludere så mange hashtags du vil.

Twitter lingo

Der er mange underlige ord og forkortelser på Twitter, netop fordi man kun har 140 tegn. Her er et par af de mest almindelige. Hvis du kender flere, så tilføj dem gerne i kommentarerne.

#FF/#FFDK – Bruges til follow friday. Hver fredag er kan man vælge at anbefale andre at følge en bestemt person. Skriv personens brugernavn, samt hvorfor man skal følge den person og inkluder #FFDK. #FF er det tilsvarende bare globalt. Eks.: “Følg @online_partners hvis du vil have SEO tips #FFDK”.

Via – Hvis du fortæller en andens historie med dine egne ord, i stedet for blot at retweete, er det god stil at slutte af med “via @brugernavn”.

#dkpol – Bruges ofte når der diskuteres politik på Twitter.

#xfactordk – Bruges til livetweet under X Factor udsendelserne.

#twitterhjerne – Dansk version af #Twitterbrain. Bruges ofte når man vil spørge Twitter folket til råds.

#Fail – Bruges når man påpeger en fejl eller noget negativt.

#job/#jobdk – Bruges når der slås job op via Twitter.

#fb – Bruges til at sende tweets til Facebook med, eller blot fordi man skriver om Facebook.

OH – Bruges i ofte i en sjov vending. OH står for overhørt/overheard, og bruges ved at skrive OH: besked. Eks.: “OH: Vi har ingen pegepind, men vi har en banan!”. Det er ofte en sætning der er sjov, som er taget ud af kontekst, og gerne med en lidt sjofel drejning.

#Fraekfredag – Et hashtag der bruges om lumre tweets om fredagen. Er man lummer på andre dage kan #lummertweet også bruges.

Du kan også opfinde dit eget hashtag. Husk dog at tjekke det ved at lave en søgning, og se om andre bruger det, så man ikke blander to vidt forskellige ting sammen.

Nu er det din tur.
Jeg håber, at du kommer godt i gang. Du er velkommen til at stille spørgsmål i kommentar-feltet.

Dennis Jørgensen
Skrevet af
Dennis Jørgensen

5 svar til “Kom godt i gang med Twitter

  1. Fin guide. Er selv lige begyndt med Twitter, så jeg skulle jo lige se efter om jeg kunne lære lidt 🙂
    I disse sommersportstider kan jeg nævne nogle andre aktuelle hashtags, så som #emdk, #wimdk og #tdfdk. Når ol starter er det måske #oldk?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mød vores team

Meet out team